Fem år i backspegeln

Idag är det exakt fem år sedan Stolt och trogen blå startades. Den 1 maj 2011 skapades Twitter-kontot och samma dag liverapporterades den första matchen. Sedan dess har 137 seriematcher i rad liverapporterats, hemma som borta.
Det har hänt en hel del på fem år, både för Stolt och trogen blå och Trelleborgs FF. Därför tittar vi nu i backspegeln över hur det såg ut för Söderslätts stolthet exakt detta datumet varje säsong som Stolt och trogen blå har bevakat och rapporterat.

Säsongen 2011
Den 1 maj 2011 spelade Trelleborgs FF hemmamatch mot Djurgårdens IF i Allsvenskans sjätte omgång. TFF hade inlett serien med en seger, en oavgjord och tre förluster. Alla förlusterna hade kommit tre första omgångarna. TFF var på väg tillbaka efter seger mot Gefle och oavgjort mot Halmstad omgångarna innan.
Efter en mållös första halvlek mot Djurgården rivstarta TFF andra halvlek och gjorde tre mål inom loppet av sju minuter. Fredrik Jensen gjorde två av målen och Marcus Pode ett. De sista 25 minuterna av matchen tog Djurgården över och reducerade två gånger men kom aldrig närmare och TFF vann med 3-2.
TFF fortsatte också att spela bra de kommande tre omgångarna med segrar mot Mjällby och Elfsborg samt oavgjort mot IFK Göteborg. Därefter började fallet som gjorde säsongen 2011 till en katastrofsäsong, där senare Trelleborgs FF degraderades till Superettan.

Säsongen 2012
Den 1 maj 2012 var Trelleborgs FF spellediga och var mittemellan omgång 4 och 5 av Superettan. Inledningen av säsongen var ingenting att skriva hem om. Efter oavgjort i premiären hemma mot Ängelholms FF efter mål av Kristian Haynes hade sedan följts av tre raka förluster.
Situationen började bli prekär för ex-allsvenska Trelleborgs FF. I omgång 5 kom Umeå FC på besök till Vångavallen. Umeå tog ledningen i första halvlek men efter mål av Tobias Malm och Fredrik Jensen ledde TFF med 2-1 i halvtid. Med kvarten kvar av matchen utöka TFF ledningen till 3-1 genom Andreas Grahm, men strax före 90 minuter reducera Umeå till 3-2. På tilläggstid gör sedan Mattias Adelstam 4-2 och första segern 2012 var i hamn.
Säsongen 2012 slutade precis som säsongen innan i katastrof, när Trelleborgs FF gjorde sitt uttåg ur svenska elitfotboll och degraderades till division 1.

Säsongen 2013
Den 1 maj 2013 hade Trelleborgs FF bara några dagar innan spelat seriematch borta mot Utsiktens BK som hade slutat med förlust 2-0. Inledningen av Division 1 Södra hade börjat så där för TFF med en seger och två förluster.
Omgången efter väntade Skövde AIK på hemmaplan. TFF ledde matchen mot Skövde med både 2-0 och 2-1, men bara några minuter in på andra halvlek kvitterade Skövde till 2-2 som också blev slutresultat. TFFs båda mål gjordes av Linus Olsson som också klubbens skyttekung.
Det blev inget direkt återtåg till svensk elitfotboll för Trelleborgs FF. Trots en dålig inledning av säsongen så repade laget sig och slutade som serietrea bara fyra poäng från en kvalplats till Superettan. I och med tredje platsen säsongen 2013 hade raset de senaste två säsongerna avstannat.

Säsongen 2014
Den 1 maj 2014 hade Trelleborgs FF bara hunnit spela två seriematcher som hade genererat en oavgjord och en förlust.
Några dagar efter den 1 maj 2014 skulle TFF möte FC Trollhättan på bortaplan. Ett ännu segerlöst TFF nollade Trollhättan och vann med 2-0 efter mål av Alexander Nilsson och Olivier Karekezi. TFF vann även i omgången efter mot Oskarshamn AIK och många TFF:are började hoppas och tro, men tyvärr blev det ingen solskensresa.
Säsongsförväntningarna var höga då Conny Karlsson var tillbaka vid rodret och han hade tidigare tagit klubben upp i Allsvenskan. Ganska snabbt förstod man att de högt uppsatta förväntningarna skulle inte uppfyllas. Efter 11 omgångar kastade Conny in handduken och lämnade på egen begäran efter knaggliga resultat och missnöje. Jimmie Olsson och Hannu Sirivö tog över huvudansvaret och lyckades med andan i halsen att hålla Trelleborgs FF kvar i Division 1 Södra med bättre målskillnad än FC Trollhättan.

Säsongen 2015
Den 1 maj 2015 var två dagar innan omgång 4 av Division 1 Södra. Trelleborgs FF skulle då möta Norrby IF på bortaplan. Laget hade inlett serien med två segrar och en förlust.
En kvart in i matchen mot Norrby ledde TFF med 1-0 efter ett frisparksmål av Magnus Andersson. Ledningen höll man i halvtid. Andra halvlek var bara fem minuter gammal när Salif Camara-Jönsson nickade in 2-0 som också blir slutresultatet.
Säsongen 2015 eller förra säsongen blev en enastående säsong, där TFF endast förlora två seriematcher. Säsongen 2015 var också säsongen då klubben började tänka långsiktigt. Just långsiktigheten gav snabbt resultat, när Trelleborgs FF blev ohotade seriesegrare och direkt uppflyttade till Superettan. Efter tre års väntan blev Söderslätts stolthet åter en elitklubb i svensk fotboll.

Säsongen 2016
Den 1 maj 2016 är dagens datum och imorgon spelar Trelleborgs FF sin tre hemmamatch (Syrianska FC) i den femte omgången av Superettan. Laget har inlett okej med en seger, en oavgjord och två förluster. Målskyttet har inte lossnat och har sett ganska tamt ut och särskilt efter det att skyttekungen Salif Camara-Jönsson skada sig. Det positiva i detta är dock att försvarsspelet har fungerat väl och TFF har hållit tätt bakåt i sex av åtta halvlekar samt är obesegrade på hemmaplan.
Huvuduppdraget denna säsong är att hålla klubben kvar i Superettan för etablering. Vi behöver inte göra vackert, bara vi håller oss kvar!

Nu är fem år avklarade och det är dags att tagga för ytterligare fem år, minst. Utvecklingen för Stolt och trogen blå har varit spikrak trots katastrofsäsonger (främst 2011 och 2012). Sedan säsongen 2014 är Stolt och trogen blå klubbens officiella Twitter-konto och har ett gott samarbete med klubben. Detta ger såklart bättre möjlighet att fortsätta utvecklas och göra allting snäppet bättre.

TACK ALLA SOM LÄSER OCH FÖLJER STOLT OCH TROGEN BLÅ!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *