Långsiktighet gav avancemang

Igår avslutades en fantastisk resa när Trelleborgs FF spela säsongens sista match. Idag började nästa resa att etablera klubben i Sveriges näst högsta division – Superettan. Denna krönika ska sammanfatta TFF-säsongen 2015 som bevisade att Söderslätts stolthet är att räkna med trots förra säsongens haveri.

TFF visade tidigt efter förra säsongen att det handlade om att ta sig upp på hästen igen och börja rida. Och ganska omgående blev Patrick Winqvist klar som ny tränare. Viktigt med en ny röst och nya fräscha idéer. Annars är det lätt att hamna i samma gamla hjulspår med en nygammal tränare.

Klubben började också att planera långsiktigt. Det pratades inte längre om avancemang utan nu pratades om etablering och i lugn och ro bygga ett slagkraftigt lag att kriga i Söderettan med.

Från ett ekonomiskt krisande Lunds BK hämtade TFF bland annat Robin Andersson, Admir Osmancevic och stjärnvärvningen Salif Camara-Jönsson. Som trio hade dessa producerat merparten av Lunds BKs mål.

Dessutom förlängde Fredrik ”Fritz” Persson och Magnus Andersson sina kontrakt. Viktiga grundbultar i vilket lag som helst med sin rutin och erfarenhet. Magnus lade även till titeln assisterande tränare.

Ett rykte som länge figurerade besannades när Trelleborgs FF gjorde klart med giganten och hemvändaren Kristian Haynes. En general på mittfältet och en karaktärsspelare som kan vända vilken match som helst. Utöver det tog han även plats i tränarstaben som assisterande tränare.

TFF gjorde en klart godkänd försäsong där den enda plumpen i portokollet var storförlusten med 5-0 mot Varbergs BoIS. En försäsong är alltid en försäsong, men man började tidigt att ana en optimist och god stämning i truppen.

Den tredje säsongen för Trelleborgs FF i division ett inleddes med två segrar, först mot nykomligen Eskilsminne IF hemma (3-2) och sedan borta mot tuffa Östers IF (3-1). Med två segrar i ryggen kom oväntat första förlusten hemma mot Qviding FIF (1-2). Tror många började ana oråd efter förlusten och kanske började dra paralleller till förra säsongen. Vad alla dessa skulle få på näsan!

Söderslätts stolthet radade sedan upp 21 seriematcher utan förlust. En förlustfri svit som en TFF:are inte hade sett maken till tidigare. Laget gick från klarhet till klarhet för varje match, hade en hög lägsta nivå och hade marginalerna med sig. Det infann sig en trygghet och stabilitet i spelet som man inte sett på länge. TFF har också fått en förmåga att vända matcher, men även att stänga matcher.

Segern på Olympia mot Eskilsminne IF (5-2) den 17 oktober som säkrade seriesegern i Division 1 Södra är som att vinna Champions League för en TFF:are. En förlösande upplevelse att äntligen vara tillbaka och sättet som TFF gjort det är outstanding.

Många spelare kan lyftas fram från säsongen. Salif ”Salle” Camara-Jönsson är en av dessa. Alla lag behöver en målspruta och Salif är vår. Och när producerade en TFF-spelare senast över 20 mål på en säsong? Fredrik ”Fritz” Persson har gjort många avgörande räddningar. Furkan Motori och Norlla Amiri har snurrat upp många spelare på sina kanter. Robin Jakobsson som kan spela på vilken position som helst och ändå vara tryggheten själv. Zoran Jovanovic har trixat bort många försvar denna säsong och trots sin längd börjat göra nickmål i parti och minut. Kristian Haynes har gett mittfältet ännu en dimension som saknades i fjol. Magnus Andersson har blivit kvar som mittback och skänkt försvaret en trygghet. Det är också underbart att se hans frisparkar igen. Det finns fler som kan nämnas. Alla har på varje position i laget tagit nya steg denna säsong. Det har också funnits en konkurrens om startplatserna och det är viktigt. Dessutom, de spelare som fått chansen har tagit den.

Dirigenten Patrick Winqvist som har komponerat laget inför varje match och tagit Trelleborgs FF tillbaka till svensk elitfotboll. Man blir glad av att se hans engagemang vid sidlinjen. Detta ger inte bara spelarna en extra boost utan också oss på läktaren.

Nu ska laget rustas inför Superettan och laget behöver förstärkas med rätt typ av spelare. Vi ska fortsätta på samma sätt som vi gjort denna säsong. In med spelare som kan tillföra något och inga komplementspelare. Det viktigaste är att fortsätta att tänka långsiktigt. Trelleborgs FF kan med långsiktighet åter spela Allsvenskan om några år.

Något som ingen kan ta ifrån oss är att vi är SERIESEGRARE AV DIVISION 1 SÖDRA. Ta in det och njut en stund till. Superettan kommer till Vångavallen 2016 och en ny fantastisk resa tar sin början.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *